Tojásmentes receptek
HABOS MANDULÁS ALMALEVES
Hozzávalók:
- – 1 cs. vaníliás cukor
- – 1 karika citrom+citromhéj
- – 1db fahéj
- – 2 dl növényi főzőkrém
- – 2 ek. nyírfacukor
- – 2 ek. rizsliszt
- – 2dl növényi tejszín
- – 4 db alma
- – 6 szem szegfüszeg
- – pirított mandula
Elkészítés:
Elkészítése:
– Kevés vízben felforraljuk az egy karika citromot, a reszelt citromhéjat, a szegfűszeget, a fahéjat és a vaníliát.
Hagyjuk kihűlni, hogy intenzív legyen az íze, majd szűrjük le.
– A hámozott, magházától megtisztított, lemosott almát cikkekre vágjuk.
– Feltesszük a fűszeres vízben főni, és közben hozzáadjuk a cukrot.
– A megfőtt almát turmixoljuk. Néhány egész darabot félreteszünk a díszítéshez.
– 2 dl főzőkrémet és a rizslisztet simára keverjük, hozzáadunk néhány evőkanál forró levest, majd folyamatosan keverve visszaöntjük a levesbe.
– A tejszínt helyettesítő krémből habot készítünk.
– Almacikkekkel, főzőkrémből készített habbal díszítjük; aki nem érzékeny a mandulára, kevés apróra vágott pirított mandulával is megszórhatja. A habot tálalás előtt tegyük a levesre.
– Melegen és hidegen is fogyasztható.
Tipp: Kókuszkrémmel is készíthetjük, különleges ízt ad a levesnek.
Brokkoli krémleves
Hozzávalók:
- – ½ kg friss vagy 1 csomag mirelit brokkoli 3 db burgonya 1 kávéskanál só 1 mokkáskanál reszelt szerecsendió 1 mokkáskanál fehér bors 2 dl növényi főzőkrém vagy tejszínpótló krém 1 késhegynyi kurkuma
Elkészítés:
– A friss brokkolit megmossuk. Ha mirelitből készítjük, azonnal főzhetjük, nem kell felolvasztani.
– A brokkolit, valamint a megtisztított és karikákra vágott burgonyát sós vízben puhára főzzük.
– Ha egy kicsit kihűlt, turmixszoljuk és belekeverve a fűszereket, összeforraljuk.
– A főzőkrémet kikeverjük egy merőkanál levessel, majd az egészet a levesbe öntjük és felforraljuk.
– Főzőkrémmel díszíthetjük..
Citromos tonhal
Hozzávalók:
- – 1 kg citrom, 4 szelet tonhal, kakukkfû, apróra vágott petrezselyem, olívaolaj, só, bors
Elkészítés:
Kifacsarjuk a citromokat, a levet megsózzuk. A halat tűzálló tálba helyezzük, megöntözzük a sós citromlével. Kakukkfűvel és borssal ízesítjük. 20 percig sütjük 180 fokos sütőben. Ha kivettük, meghinthetjük a petrezselyemmel.
Karfiolos sonka tepsiben
Hozzávalók:
- – 15 dkg gépsonka, 1 kg karfiol (tisztán mérve), 2 dl növényi tejszín, 1 evőkanál liszt, 1 csapott evőkanál ételízesítő, késhegynyi őrölt borókabogyó; a tepsihez 2 evőkanál olaj.
Elkészítés:
Közepes tepsit az olajjal kikenek. A karfiolt kis rózsáira szedem, megmosom, lecsöpögtetem. A sonkát vékony csíkokra vágom. A kefirbe beleszórom a lisztet, a borókát meg az ételízesítőt, és egy deci vízzel simára keverem.
Elkészítése: a kikent tepsiben egyenletesen elterítem a karfiolt, majd rászórom a sonkacsíkokat, végül lelocsolom a lisztes kefirrel. Alufóliával befedem és az előmelegített, forró sütőben 25 percig párolom. Végül a fedőt levéve kissé megpirítom.
Rizskupola
Hozzávalók:
- – 30 deka rizs, 3 kanál olívaolaj, citrom, 15 deka olajos tonhal, 8 deka fekete olajbogyó, 1 kanál apróra vágott petrezselyem, só, bors.
Elkészítés:
Megfőzzük a rizst sós vízben, majd összekeverjük az olajjal, a citrom levével és a tonhal felével, és két órára a hűtőbe helyezzük. A maradék tonhalat az olajbogyókkal, a petrezselyemmel, sóval és borssal összedolgozzuk, majd a lehűlt rizsforma közepébe töltjük.
Svájci tepsis krumpli
Hozzávalók:
Elkészítés:
20 dkg krumplit fõzzünk és hámozzuk meg, majd vágjuk ketté. Helyezzük a krumplit tûzálló tálba. Tegyünk rá 2 gerezd apróra vágott fokhagymát, 2 szelet növényi sajtot. Addig süssük a sütõben, míg a sajt megolvad. Borssal, petrezselyemmel ízesítsük, salátával fogyasszuk.
Zöldséges sült
Hozzávalók:
Elkészítés:
20 dkg krumplit fõzzünk meg. 5 dkg borsót pároljunk meg 1 teáskanál vajon. Vékony, sovány disznóhúst kevés olajon süssünk meg, sóval, borssal ízesítsük. A krumplival és a borsóval fogyasszuk.
Krumpli Holstein módra
Hozzávalók:
Elkészítés:
20 dkg krumplit fõzzünk meg. Hagyjuk kihűlni, majd vágjuk négyfelé. Közben 5 dkg sovány szalonnát teflon serpenyõben süssünk meg. A krumplit 10 dkg salátára tegyük rá, erre tegyünk egy közepes nagyságú, karikára vágott hagymát és a szalonnát. 1 szelet pirított kenyeret kockázzunk fel, azzal fogyasszuk.
Banános szójaturmix
Hozzávalók:
Elkészítés:
Karikázzunk fel egy fél banánt. Helyezzük turmixgépbe, öntsük fel 200 ml natúr szójaitallal, szórjuk meg 1 teáskanál őrölt vaníliával, és turmixszoljuk az egészet pépesre. Az italt szűrjük le, töltsük pohárba, és fogyasztás előtt tegyük egy órára hűtőszekrénybe