Tejmentes receptek
Kókusztejes sárgarépa krémleves
Hozzávalók:
- – 75 dkg sárgarépa • 7,5 dl zöldség alaplé • 2 dl kókusztej • 2 fej vöröshagyma (15 dkg) • 1 gerezd fokhagyma • 4 cm gyömbérgyökér • 1 tk római kömény • 1 kk édesköménymag • 6 szem fehér bors • szerecsendió • 1 késhegynyi őrölt fahéj • 2 ek olívaolaj
Elkészítés:
A száraz fűszereket mozsárban porrá őrölöm, a meghámozott répát felkarikázom, a hagymát, fokhagymát nagyjából felaprítom.
Az olívaolajon közepes láng felett, gyakran kevergetve kissé lepirítom a zöldségeket és fűszereket, majd felöntöm a zöldség alaplével, hozzáadom a finomra reszelt gyömbér kinyomkodott levét és fedő alatt addig főzöm, amíg a répa megpuhul.
Hozzáadom a kókusztejet, összeforralom, majd botmixerrel pürésítem.
Tálalásnál pirított kókuszchipset vagy szeletelt mandulát is szórhatunk a tetejére.
Gulyásleves
Hozzávalók:
- – 20 dkg marhalábszár, 4 dkg gomba, 3 dkg sárgarépa, 2 dkg hagyma, 5 dkg zeller, zöldpaprika, paradicsom, 1 gerezd fokhagyma, ételízesítő, pirospaprika, só, bors, petrezselyemzöld
Elkészítés:
1. A húst, zellert, gombát, hagymát kockára vágjuk, az összes többi zöldséget karikára szeleteljük. A hagymát, fokhagymát kevés olívaolajon üvegesre pároljuk, kevés pirospaprikát adunk hozzá, majd beletesszük a húst. Vizet öntünk alá, ételízesítővel ízesítjük, majd puhára pároljuk.
2. Amikor a hús már félig megpuhult, az összes hozzávalót beletesszük, fűszerezzük, és felöntjük kb. 5 dl vízzel. Fedő alatt puhára főzzük és friss petrezselyemmel tálaljuk.
Ötlet: A megszokott krumplit zellerrel helyettesítjük. Aki szereti, tehet bele köménymagot és babérlevelet is.
Kukorica krémleves
Hozzávalók:
- – 1 kg kukorica (mirelit) • 25 dkg krumpli • 1 fél fej fehérhagyma (vagy más édeskés hagyma, ~ 6 dkg) • 6 gerezd fokhagyma • 4 ek olívaolaj
Elkészítés:
A hagymát nagyjából feldaraboljuk tisztítás után, és az olívaolajon lassú tűzön addig sütjük, gyakran kavargatva, amíg aranyszínű nem lesz, azaz karamellizálódik. (de meg ne égjen!)
Az utolsó néhány másodpercre hozzádobom a fokhagymát, majd egy-két kavarás után megy bele a kukorica és a felkockázott, meghámozott krumpli is.
Sózom, majd fedő alatt puhára főzöm a zöldségeket. Ha ez kész, botmixerrel pürésítem, majd szűrőn átpasszírozom.
Tálalásnál a forró leves bőven szórok a reszelt sajtból.
Megjegyzés: Lehet bele tenni szárított csilit is, ha nem babának készül.
Téli zöldségkrémleves
Hozzávalók:
- – 200 gr zöldborsó (zsenge, vagy mirelit), 2 répa 2 szál angol zeller ( pici, zsenge zellergumó, ~ 6 dkg a kettő együtt. 1 szem nagyobb krumpli (~ 20 dkg) 1 fej fokhagyma (~ 10 gerezd. Nem tévedés. Ez egy kisebb fej a magyarból,
Elkészítés:
A fokhagyma gerezdeket nagyjából felvágtam, az olajon kissé megsütöttem. Rövid ideig (~ 1 perc)
Mehet hozzá a meghámozott, nagyobb kockákra vágott répa, krumpli és a zeller, kicsit ezeket is átpirítottam. Felöntöttem a vízzel és az alaplével, beleöntöttem a borsót, majd fedő alatt addig főztem, amíg a krumpli is megpuhult.
Botmixerrel pürésítettem. Lehet hígítani, ha túl sűrűnek találjuk.
A maradékot felforraltam, majd került bele némi őrölt csili. Közben az olajon fél centisre vagdosott barna kenyér kockákat pirítottam aranyszínűre, ezzel tálaltam.
Sütőtökös lasagne
Hozzávalók:
- • 1 tk római kömény, • 1 tk szárított, őrölt chili, olívaolaj • 60 dkg sült sütőtök püré, szerecsendió, • olívaolaj, • 3-4 dkg növényi reszelve • 15 dkg lasagne száraztészta • a tetejére növényi, reszelni való sajt (VIOFAST pl.)
- • 40 dkg borjúcomb (vagy marha, vagy sertés) • 1 nagy fej lilahagyma (~ 8 dkg), • 3 gerezd fokhagyma, • 5 dkg olajban eltett aszalt paradicsom lecsöpögtetve, • 2 dl passzírozott paradicsom • 1/2 rúd fahéj
Elkészítés:
A húst lehártyázom, majd ledarálom. Kevés olívaolajon megpirítom, majd hozzáadom az apróra felkockázott hagymát, fokhagymát, aszalt paradicsomot, ezekkel 1-2 percig együtt pirítom.
Felöntöm a passzírozott paradicsommal, hozzáadom a fahéjat, a mozsárban porrá őrölt római köményt, a csilit. Kevés vizet még adok hozzá, úgy 1 dl-nyit. Kis lángon hagytam, fedő alatt és 10 percnél nem főztem tovább.
A sütőtök pürét elkevertem reszelt szerecsendióval, kevés sóval, egy bő maréknyi reszelt parmezánnal, valamint 2-3 evőkanálnyi olívaolajjal.
Egy kiolajozott sütőtálba elkezdem lerétegezni a tésztalapokat, erre egy réteg húsos ragu kerül ( a fahéjat dobjuk ki belőle, legkésőbb ezen a ponton!), arra egy réteg sütőtök püré. Megint tészta, megint ragu, és így tovább. A tésztát mindenhol fedje a ragu, ne maradjanak száraz részek. Legfelülre pedig sütőtök kerüljön lehetőleg.
A tetejére reszelt sajt került. 220°C fokon 20 perc, amíg a teteje aranyszínűre nem sül.
Gombás szűzérme pirítóssal
Hozzávalók:
- • 1 szűzpecsenye • 25 dkg gomba • 5 dkg szalonna • 2 nagy fej hagyma • 2 dl rizstejszín . 2 evőkanál olaj
- • 1 teáskanál kukoricakeményítő vagy 1 csapott evőkanál rizsliszt • só, őrölt bors • 1 kis csokor petrezselyem • 1csomag Violife sajtpótló • fejenként két szelet toast kenyér •
Elkészítés:
A szűzpecsenyét 2 cm-es szeletekre vágjuk, klopfolás helyett kis időre nehezék alá tesszük. Sózzuk, borsozzuk, forró olajon mindkét oldalon egy serpenyőben elősütjük, csak annyira hogy kérget kapjon, majd egy tálra kiszedjük.
A gombát megtisztítjuk, és szeletekre vágjuk, a szalonnát felcsíkozzuk, a hagymát vékony karikára vágjuk és a hús olaján megdinszteljük. Rátesszük a csíkokra vágott szalonnát, majd a szeletelt gombát, pár percig pirítjuk, ízlés szerint tovább ízesítjük, végül rádobjuk a felaprított petrezselymet.
A keményítőt vagy rizslisztet a tejszínben csomómentesen elkeverjük és a gombához öntjük, A hússzeleteket a tejszínes gombához adjuk, a szószban készre pároljuk, ha túl sűrűnek találjuk, kevés tejszín-víz keverékkel hígíthatjuk.
A kenyereket megpirítjuk, elosztjuk rajtuk a szószos húst, 1-1 sajtot ráfektetünk és sütőben átmelegítjük, hogy a sajt kissé ráolvadjon. Díszíthetjük petrezselyemlevéllel, póréhagymával, paradicsommal, paprikával.
Zöldséges sült csirke
Hozzávalók:
- • 8 db csirke felső comb • 50 dkg vegyes zöldség (sárgarépa, fehérrépa, zeller) • 15 dkg kicsi egész gomba • 25 dkg köles • 1 nagy fej vöröshagyma • 3-4 gerezd foghagyma • só, bors, kakukkfű, rozmaring, oregáno, őrölt Csili paprika • olívaolaj • nar
Elkészítés:
A combokat, mossuk meg, sózz, borsozzuk. 4-5 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál friss narancslé keverékéhez adjuk a zúzott fokhagymát, a fűszereket – kb. 1-1 mokkáskanállal – keverjük jól össze és forgassuk bele a combokat. Takarjuk be a tálat és egy éjszakára tegyük a hűtőbe. A zöldségeket mossuk és pucoljuk meg, a répát és a vöröshagymát karikázzuk fel, a zellert vágjuk vékony szeletekre. A gombát tisztítsuk meg szokás szerint, a nagyobbakat vágjuk félbe.
Tepsi, vagy hőálló tál alját olajozzuk meg tegyük bele a combokat, rakjuk köré a zöldséget, hagymát, gombát és fedjük be a tálat.
220 °C -os sütőben 35-40 percig süssük, ez alatt a hús és a zöldségek is megpuhulnak. Vegyük le a fedelet, majd tegyük vissza a sütőbe még 10-15 percre, hogy a hús szép pirosra süljön, érdemes közben megforgatni a combokat. A kölest átmossuk és enyhén sós vízben a rizshez hasonlóan megfőzzük, nagyon jól illő köret a zöldséges sült csirkecombokhoz
Tonhalas rizses vacsora
Hozzávalók:
- – 3 tojás, 1 tonhalkonzerv,1 nagy csokor snidling,15 dkg gyorsrizs,1 csirkeleveskocka
Elkészítés:
4 személyre.
A tojásokat 15 percig főzzük, majd lehűtjük, meghámozzuk, és kockákra vágjuk. Közben a halat leszűrjük, a levét félretesszük. A snidlinget apróra vágjuk. A rizst a tasakon olvasható ideig főzzük. A főzővíz mennyiségét a tonhal leve és a szükséges vízmennyiségben feloldott leveskocka együtt adja ki. Ha kész, leszűrjük. A tojást és a snidlinget a rizzsel összekeverjük, alaposan felmelegítjük, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A tonhaldarabokat a rizs tetejére rakjuk, és fedő alatt pár perc alatt az egészet átmelegítjük. Salátát adhatunk hozzá.
Csirkecomb mustármártásban
Hozzávalók:
- – 4 csirkecomb, 2 dl növényi tejszín, 4 evőkanál csípős mustár, 2 evőkanál olaj, ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
Vágjuk ketté a combot a forgónál, borét húzzuk le.
Sózzuk, borsozzuk, a mustárt és a tejszínt is keverjük össze kevés sóval és borssal. Forró olajban pirítsuk meg a csirkedarabok mindkét oldalát. Öntsük rá a mustáros keveréket, s lefedve pároljuk puhára. Ez alatt bőven elkészíthető a köretnek való párolt rizs, vagy saláta.
Padlizsánsaláta (2 személyre)
Hozzávalók:
- – 1 közepes nagyságú padlizsán, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 4 kicsi, kemény almaparadicsom, 2 evőkanál olaj, 1 teáskanál citromlé, 1 mokkáskanál törött bors, ízlés szerint só.
Elkészítés:
a padlizsánt megmosom, letörölgetem, majd a forró sütőben héjastul 30 percig sütöm. Közben a paradicsom héját lehúzom, és negyedekbe vágom. A vöröshagymát és a hámozott sült padlizsánt megtisztítom, kis kockákra vágom.
A vöröshagymát az olajon sárgára fonnyasztom, majd a padlizsánkockákat hozzátéve néhány percig pirítom. Beleteszem a zúzott fokhagymát és a paradicsomszeleteket, megborsozom, és fedő alatt egy-két percig együtt sütöm. Ha zsírjára sült, citromlével megöntözöm, jól átkeverem, és üvegtálba teszem. Ha kihűlt, lefedem, és hűtőszekrényben jól lehűtöm.
Meggyes pite
Hozzávalók:
- – Pite alaptészta • 20 dkg liszt • 1/2 csomag sütőpor • 12,5 dkg laktózmentes, tejmentes margarin (pl. Vénusz margarin) • 7 dkg cukor/nyírfacukor • 1 tojás
- – Töltelék • 1 kg meggy • 2-3 kanál citromlé • 3 evőkanál cukor/nyírfacukor • fahéj, rum ízlés szerint • 5-6 darab keksz , 2-3 evőkanál zsemlemorzsa/rizsdara
Elkészítés:
Kb. 1,5 dl vízben 3 evőkanál cukrot és 2-3 kanál citromlevet elkeverünk és felforraljuk. Fahéjjal, rummal ízesítjük, végül beletesszük a kimagozott meggyet és 4-5 perc alatt megpároljuk, akkor jó, ha kicsit már sűrűsödik. A kekszet összetörjük, egy kanálnyit a pitetésztára szórunk, a többit a meggyhez keverjük és a gyümölcsös tölteléket a tésztára simítjuk. Kivesszük a mélyhűtőből a maradék tésztát és ráreszeljük a tetejére, majd visszatoljuk a sütőbe és még kb. 15-20 percig sütjük, amíg a tészta széle szép aranybarna lesz. A formában hagyjuk kihűlni.
Almás keksz
Hozzávalók:
- – 20 dkg bio rétesliszt ( vagy 10 dkg bio teljes kiőrlésű búzaliszt átszitálva+10 dkg bio simaliszt) 60 gr extra szűz olívaolaj (helyettesíthető napraforgó- vagy kukoricacsíra olajjal is), 30 gr fruktóz (vagy méz, esetleg nádcukor),
- – 50 gr finomra reszelt, hámozott alma (de lehet villával áttört banán, reszelt körte, őszibarack is), fűszer (jelen estben 3 ág kakukkfű levélkéi letépkedve, mozsárban összezúzva, 1 mokkáskanál borkő sütőpor
Elkészítés:
A hozzávalókat összegyúrom, félreteszem a masszát 20 percre pihenni.
Ki kell nyújtani, formákat szaggatni belőle.
180°C fokon 8 perc alatt megsült gázsütőben, de a sütési idő a kekszek nagyságától, vastagságától is függ.
Miután kihűlt, jól záródó dobozba került. Néhány napig biztosan eláll.
Ennek a keksznek a tésztája egyébként sütőpor nélkül kicsit tömör, olyan nyammogni való, ezért nem is szerencsés belőle vastagabb darabokat gyártani. De lehet borkő sütőport is adni a tésztához, akkor az állaga kicsit levegősebb lesz. Ez bioboltban, drogériákban kapható, foszfátmentes sütőporként kell keresni.
Az alma pedig helyettesíthető banánnal vagy körtével is.
Mákos guba
Hozzávalók:
- – 20dkg darált mák 100 g porcukor 10 db szikkadt kifli 1 liter mandula tej
Elkészítés:
A kifliket felkarikázzuk, kiszárítjuk. Meglocsolom mandulatejjel, majd megszórom a porcukor és a mák keverékével.
40 percig 220°C -on sütöm.
Rizskupola
Hozzávalók:
- – 30 deka rizs, 3 kanál olívaolaj, citrom, 15 deka olajos tonhal, 8 deka fekete olajbogyó, 1 kanál apróra vágott petrezselyem, só, bors.
Elkészítés:
Megfőzzük a rizst sós vízben, majd összekeverjük az olajjal, a citrom levével és a tonhal felével, és két órára a hűtőbe helyezzük. A maradék tonhalat az olajbogyókkal, a petrezselyemmel, sóval és borssal összedolgozzuk, majd a lehűlt rizsforma közepébe töltjük.
Erdei gyümölcsök mandulaitallal
Hozzávalók:
Elkészítés:
Turmixoljunk össze 50 g mirelit erdei gyümölcsöt és egy fél, kockákra vágott banánt 200 ml natúr mandulaitalt és 1 teáskanál vaníliával. Mixeljük krémesre, töltsük pohárba, hűtsük be, és hidegen fogyasszuk
Mivel helyettesíthető a tej
Hozzávalók:
Elkészítés:
Mivel helyettesíthetjük a tejet?
Míg a tejcukor érzékeny (laktózintoleranciás) betegek speciális (laktózmentes) termékekkel pótolják a tejet, addig a tejfehérje (például kazein) allergiában szenvedőknek egyáltalán nem ajánlott a fogyasztása. Süteménybe, kávéba, müzlibe azonban mégis sokszor szükség lenne tejre. Mivel helyettesíthető?
Összeszedtük azokat a tejpótló termékeket, amelyek beilleszthetőek a laktózintoleranciában és a kazein allergiában szenvedők étrendjébe is. A növényi eredetű tejek nagyon jó alternatívák a laktózintoleranciában és a tejfehérje allergiában szenvedő betegek számára, emellett zsírsavösszetételük miatt a magas koleszterinszinttel küzdőknek is érdemes beilleszteni ezeket az italokat az étrendjükbe.
SZÓJATEJ
A tehéntej helyettesítésére általában a szójatejet használják, talán azért, mert tápanyagtartalmában ez hasonlít leginkább rá. Sokan azonban a szójára ugyanúgy allergiásak, mint a tejre. Allergéninformációk: tejfehérjementes, laktózmentes, gluténmentes, koleszterinmentes
RIZSTEJ
A rizstejet fehérje- és zsírszegénynek mondhatjuk, azonban a szénhidráttartalma körülbelül a kétszerese a tejhez képest, ezért cukorbetegeknek nem ajánlott a fogyasztása. Magas koleszterinszinttel rendelkező betegek étrendjébe is kiválóan beilleszthető, ugyanis nem tartalmaz koleszterint. Allergéninformációk: tejfehérjementes, laktózmentes, gluténmentes, szójamentes, koleszterinmentes
MANDULATEJ
A mandulatej alacsony kalóriatartalma miatt kevésbé laktató, mint a tehéntej. Rendszeres fogyasztása esetén ügyelni kell a fehérje megfelelő pótlására, ugyanis alacsony fehérjetartalommal rendelkezik. Természetes E-vitamin forrás. Allergéninformációk: tejfehérjementes, laktózmentes, gluténmentes, szójamentes, koleszterinmentes
KÓKUSZTEJ
A kókusztej az előzőekben felsorolt tejpótlókhoz képest magasabb zsírtartalommal rendelkezik, így magasabb a kalóriatartalma is, ezért mértékletes fogyasztása ajánlott. Allergén információk: tejfehérjementes, laktózmentes, gluténmentes, szójamentes, koleszterinmentes
ZABTEJ
A zabtej természetes E-vitamin forrás és koleszterinmentes, azonban a rizstejhez hasonlóan magas a szénhidráttartalma, ezért cukorbetegek számára kevésbé ajánlott a fogyasztása. Allergéninformációk: tejfehérjementes, laktózmentes, szójamentes, koleszterinmentes
Carbonara spagetti
Hozzávalók:
- – 3 db fokhagyma gerezd
- – 3 db tojás
- – 50 g kesudió
- – bors
- – só
- – spagetti tészta
- – szalona
Elkészítés:
A kesudiót, késes darálón, kevés meleg vízzel, krémesre darálom. Párhuzamosan a tésztát forró vízben kifőzöm, a szalonnát feldarabolom és wokban megpirítom. A tojásokat felverem, sóval borssal és fokhagymával ízesítem, majd ebbe a kesudió pépet amit nevezzünk kesudió tejszínnek, beleöntöm. A kifőtt tésztát a forró szalonnára ráborítom, összekeverem, majd a tojásos, kesudiós keveréket is ráöntöm, majd az egészet átsütöm.
Leveles kakaóscsiga
Hozzávalók:
- – 1/2 csomag instant élesztő
- – 100g vaj
- – 100g zabpehely, vagy rétesliszt
- – 2dl langyos rizstej
- – 3 ek cukor
- – 300 g finomliszt
- – csipet só
- – cukor
- – kakaópor
- – tojás
Elkészítés:
A lisztet és a zabpelyhet összekeverem, majd hozzákeverem, az élesztőt, cukrot és a sót. A 2 dl langyos tejjel közepesen lágy tésztát gyúrunk, majd duplájára kelesztjük.
3-4 mm vékonyra kinyújtom, és a hideg vajat egyenletesen eloszlatom rajta, majd összehajtogatom a tésztát és hűtőbe teszem egy órára.
Ismét vékonyra nyújtom, és megszórom a kakaó és cukor keverékével (3 egység cukorhoz 1 egység holland kakaópor).
Szorosan mint a bejglit, feltekerem, de az utolsó tekerés előtt a tésztát tojással megkenem, így nem fog szétválni a sütésnél. Ujjnyi vastag szeletekre vágom, és sütőpapírral bélelt tepsibe fektetem őket. Forró 180-200 fokos sütőben 10-15 perc alatt készre sütöm.
A kész csigákat 1-1 kanál hideg rizstejjel még leöntöm, és így hagyom kihűlni. Ettől lesz krémes a csokoládé és lágy a tésztája.
Jó étvágyat! Zila-Kulcsár Szilvia
TO-TU (tojás-túró)
Hozzávalók:
- – 5 tojás fehérje
- – ecet
- – só
Elkészítés:
TO-TU (tojás túró)
Túró helyettesítésére, túrós tésztához, palacsintához, körözötthöz, süteménybe. Az íze és az állaga ugyanolyan mint az eredetinek, de kalória szegényebb és kevésbé zsíros.
5 tojás fehérjét felverek nem túl keményre villával. Teszek bele egy kiskanál sót és egy kiskanál ecetet.
5 liter vizet forralok egy magas falú lábasban. teszek a vízbe 2 evőkanálsót és 1-2 dl citromlevet vagy aszkorbinsavat, vagy almaecetet. A lényeg ha megnyalom a vizet akkor nagyon sósnak és savanyúnak kell hogy érezzem. Rendes ecetet is lehet használni de az kicsit markánsabb ízt ad.
Ha forr a víz bele csurgatom a tojásfehérjét, és kézi habverővel kevergetem. 3-5 percig főzöm. Az a jó ha már nem érezzük a tojás illatát. Ha kész akkor egy műanyag sűrű szövésű szűrőn leszűröm lecsöpögtetem. Gézbe tehetem és lógathatom még mint az igazi túrót de ez elhagyható.
Tejföl (TO-TU krém extra)
TO-TU-t elkészítem majd ledarálom botmixerrel, vagy késes darálóval, teszek hozzá valami zsiradékot, margarint, vagy disznó zsírt egy kiskanállal.
Használhatom habart levesekhez, tésztára, To-Tu alapú körözöttbe.
TO-TU krém-tejföl helyett
Hozzávalók:
- – 5 tojás fehérje
- – ecet
- – só
Elkészítés:
Tejföl (TO-TU krém extra)
TO-TU-t elkészítem majd ledarálom botmixerrel, vagy késes darálóval, teszek hozzá valami zsiradékot, margarint, vagy disznó zsírt egy kiskanállal. Használhatom habart levesekhez, tésztára, To-Tu alapú körözöttbe.