pixel
Teljes biztonságban várjuk pácienseinket!

Receptek candidásoknak

BESAMELES KARALÁBÉ

Hozzávalók:

  • – 1 kicsi karalábé
  • – 1 kicsi sárgsrépa
  • – 1ek. olaj
  • – 1gerezd fokhagyma
  • – 2ek. zabliszt
  • – idénynek megfelelő zöld saláta levél
  • – köménymag
  • – szójaszósz
  • – tofu
nincs kép

Elkészítés:

Elkészítés: 2 ek zablisztet vagy zabkorpát szárazon megpirítjuk, majd 1 ek olajat öntünk a lábas féloldalába, ahol nincs liszt, zúzott foghagymát 1 percig az olajjal sütjük. Levesszük a lábast a tűzről és hidegvízzel a lisztet elkeverjük. Híg masszát kapunk, melyet a tűzre tesszük és sűrűre főzzük. A lábast a tűzről levesszük és hűlni hagyjuk a masszát.

A karalábét tormareszelőn lereszeljük, de lehet még hozzá sárgarépát is reszelni, tetszés szerinti mennyiségben. A hűlt besamelre fűszeres fokhagymás szójaszószos olajat teszünk és összekeverjük. Ráöntjük a reszelt zöldségre a besamelt. Tavasszal tyúkhúrt, madársóskát, sóskalevelet vagy más egyéb zöld levelet aprítunk a tetejére. Sült tofu is finom a karalábéhoz. A tofut elkockázzuk, kevés olajon pici szójaszósszal megsütjük, végül köménymagot szórunk rá és a besamel tetejére tesszük.

Megosztás a Facebook-on

Kenyér candidásoknak

Hozzávalók:

  • – 1 kk. fahéj
  • – 1 kk. szódabikarbóna
  • – 2 dl rizsital
  • – 2 evőkanál kakaópor
  • – 2 tojás fehérje,
  • – 3 ek. nyírfacukor
  • – 300 gr teljes kiőrlésű tönköly liszt ,
  • – 50 g dió darált, 50 g darált mák
  • – 60 g mandula, darált.
  • – 8 ek. kókuszolaj,
nincs kép

Elkészítés:

A hozzávalókat kenyérsütőgépbe tesszük, öszzekeverjük, és megsütjük.

Megosztás a Facebook-on

BROKKOLI VAGY KARFIOL TOFUVAL

Hozzávalók:

  • – 10 dkg karfiol vagy 10 dkg brokkoli, 1 db babérlevél,, 1 ek zabliszt, 1 mk majoránna, 1 mk mustármag, 1 mk gyömbér, ízlés szerint szójaszósz, 4 szelet tofu, 1 gerezd fokhagyma, 1/2 mk gyömbér, 1/2 mk majoránna.
nincs kép

Elkészítés:

A karfiolt vagy brokkolit vízgőz felett pároljuk, a vízbe babérlevelet teszünk. Ezután a következő szósszal leöntjük. A zablisztet szárazon pirítjuk, a karfiol párolóvizével elkeverjük a lisztet és még teszünk bele majoránnát, őrölt mustármagot, gyömbért és szósz sűrűségűre főzzük.

Ha a szósz kihűlt, szójaszószt adunk hozzá és ráöntjük a párolt zöldségre. A tofuszeleteket kevés olajra helyezzük, tetejére fokhagymazúzalékot, gyömbért, majoránnát, szójaszószt teszünk és az egyik felét megsütjük. A karfiolöntet tetejére helyezzük a szeleteket.

Megosztás a Facebook-on

BORSÓ FŐZELÉK

Hozzávalók:

  • – 20 dkg borsó, 1 ek kölesliszt vagy zabkorpa, 1 szál friss mentalevél vagy 1 mk szárított menta, 3 ek köles vagy 3 ek hajdina
nincs kép

Elkészítés:

A borsót olajon mentával pároljuk, kevés vízzel felengedjük és pár percig főzzük. Kölesliszttel vagy zabkorpával besűrítjük. Fedő alatt hagyjuk a borsót puhulni.

Tálalás előtt szójaszószt teszünk bele. Lehet kölessel vagy hajdinával fogyasztani.

Megosztás a Facebook-on

BURGONYÁVAL TÖLTÖTT PAPRIKA

Hozzávalók:

  • – 2 db piros paprika, olaj vagy biomargarin, 20 dkg burgonya,
  • – ízlés szerint fűszer, legjobb a nyers fűszernövény (kakukkfű, bazsalikom, majoranna, petrezselyem), só, köménymag, vegamix
nincs kép

Elkészítés:

A paprikát a magjától megtisztítjuk, a burgonyát sütőben, héjában megsütjük és péppé törjük. Hozzáadjuk az olajat vagy biomargarint, a nyers, aprított fűszernövényeket, por alakú fűszereket, kikeverjük a burgonyát, majd megtöltjük a paprikát és kettévágva tálaljuk.

Megosztás a Facebook-on

CÉKLAFŐZELÉK

Hozzávalók:

  • – 20 dkg cékla, 1 gerezd fokhagyma, 1 ek olaj, 1 mk köménymag, 1 ek zabkorpa vagy 1 ek zabpehely, ízlés szerint fűszeres fokhagymás szójaszósz, 3 ek gabona, 3 szelet sült tofu
nincs kép

Elkészítés:

A céklát tormareszelőn lereszeljük, fokhagymát zúzunk és pici olajon megfuttatjuk. Felengedjük vízzel, beletesszük a cékla felét és köménymagot. Forrpontig a tűzön hagyjuk. Levesszük a tűzhelyről, zabkorpát vagy zabpelyhet teszünk bele és állni hagyjuk. Ez idő alatt a gabona duzzad és a hőmérséklete csökken.

Fűszeres fokhagymás szójaszószt adunk hozzá, a cékla másik felét, majd turmixoljuk. Gabonakásával, lepénnyel vagy sült tofuval igen finom.

Megosztás a Facebook-on

ILLATOS-OMLÓS PULYKASZELET

Hozzávalók:

  • – 1 csokor petrezselyem 2 citrom 3 tojás 4 vékony szelet pulykamell 2 evőkanál olívaolaj 5 dkg margarin 5 evőkanál tyúkhús-alaplé só, feketebors
nincs kép

Elkészítés:

Egy kis edénykébe facsarjuk ki az egyik citrom levét, a másikat pedig szeleteljük vékonyra, amit majd a díszítéshez használunk fel. 2-3 szál petrezselymet tegyünk félre ugyancsak a díszítéshez, a többit vágjuk apróra. A pulykamelleket kíméletesen verjük vékonyra, majd sózzuk, borsozzuk. Egy nagy serpenyőben a margarin felét és az olívaolajat hevítsük fel, tegyük bele a hússzeleteket. Mindkét oldalukat 2-2 percig süssük, amíg már kissé megpirultak és a belsejük sem rózsaszín már. Szedjük ki, tegyük félre.

Öntsük az alaplét a pecsenyeléhez a serpenyőbe, forrósítsuk fel, kevergessük, majd adjuk hozzá a citromlé kb. felét, a maradék margarint és a petrezselymet. Alacsony hőfokon a hússzeleteket a pecsenyelével együtt a serpenyőben még egyszer felforrósítjuk. Fűszerezzük, ízlés szerint még egy kis citromlevet adhatunk hozzá. Vegyük ki a hússzeleteket, tegyük tányérra, öntsük le a pecsenyelével, díszítsük citromszeletekkel. Vegyes zöldsalátával kiváló vacsora az egész családnak.

Egészségügyi tanácsok: A pulyka proteinben gazdag húsféle, segíti a szervezet fehérjepótlását. Mivel zsírszegény, így akár fogyókúrázóknak is meleg szívvel ajánlható, s a koleszterinszintet is kordában tarthatjuk, ha a bőre nélkül készítjük el. Az olívaolaj telítetlen zsírsav-tartalma miatt kedvező hatással van a szív- és érrendszerre. A petrezselyemlevél természetes antibiotikus hatású és gyulladáscsökkentő. A recept a candida-diéta bármely szakaszában fogyasztható.

Megosztás a Facebook-on

KAPORSZÓSZ

Hozzávalók:

  • – marék gyönge kapor, 2 ek zabkorpa, 3 dl víz, 1 ek olaj, 2 ek ízesített szójaszószos fűszeres olaj vagy só, 1 gerezd fokhagyma, 1/2 pohár aludttej vagy joghurt, 3 ek köles.
nincs kép

Elkészítés:

Az előre beáztatott kölest megfőzzük, melyre hűtés után 1 ek ízesített olajat teszünk és összekeverjük. A kaprot apróra vágjuk. 1 ek natúr olajon a fokhagymát megfuttatjuk, felengedjük vízzel, és a korpát beletesszük. Forrpontig a gázlángon hagyjuk, majd levesszük a tűzhelyről, beletesszük az aludttejet vagy joghurtot, a nyers kaprot, az ízesített 1 ek olajat és turmixoljuk. Ha szükséges, még teszünk bele szójaszószt vagy sót. Kölessel együtt fogyasztjuk.

Megosztás a Facebook-on

KAPROS-HAGYMÁS ZELLERSALÁTA

Hozzávalók:

  • – alma nagyságú zellergyökér, 1 fej vörös-, lila- vagy rózsaszínű hagyma, 1 csokor kapor, 2 evk. szezámmag
nincs kép

Elkészítés:

A szezámmagot pirítjuk és kávéőrlőn megőröljük. A zellert lereszeljük, a hagymát aprítjuk, a kaprot apróra vágjuk, hozzáadjuk a pirított szezámmagot, sót és összekeverjük. Állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek Lepénnyel vagy puffanccsal fogyasztjuk.

Megosztás a Facebook-on

MEXIKÓI SZELET

Hozzávalók:

  • – 15 dkg mexikói zöldség (sárgarépa, borsó, kukorica), 4 szelet szója vagy 4 szelet tofu vagy 4 szelet búzahús (seitám), 1 fej vöröshagyma, 1 mk mustármag őrölve, 4 ek joghurt, 1 kk liszt, 4 ek olaj, 20 dkg száraz metélttészta vagy nokedli, 1 mk só
nincs kép

Elkészítés:

Az olajon a megáztatott szójaszeletet, vagy a tofut, vagy a búzahúst megsütjük. Kivesszük az olajból, melybe aprított vöröshagymát teszünk és dinszteljük. Hozzáadjuk a mexikói zöldséget, mustárt, sót, egy pici vizet öntünk rá, majd tovább dinszteljük a fentieket. 10 perc múlva visszatesszük a pirított szeleteket, és addig hagyjuk a lángon, míg a zöldség puha lesz. A joghurttal elkavarjuk a lisztet, hozzáadjuk a zöldségekhez, 2-3 percig még forraljuk és levesszük a lángról az edényt. Nokedlivel vagy kifőtt tésztával tálaljuk.

Megosztás a Facebook-on

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

VISSZAHÍVÁS KÉRÉS

DIÉTÁS RECEPTEK – GYÓGYTEÁK

Diétás receptek - Gyógyteák

GALÉRIA – KÉPEK – VIDEÓK

Vitalport - galéria - képek -videók

SZAKÉRTŐNK VÁLASZOL