pixel
Teljes biztonságban várjuk pácienseinket!

Gluténmentes receptek

Gombakrémleves rókagombával

Hozzávalók:

  • – 80-100 dkg gomba (vegyesen barna és fehér champignon) 30 dkg sárga rókagomba 2-3 répa 2 fej hagyma 5 dkg vaj só, fehér bors, friss petrezselyem finomra vágva 2 ek növényi tejföl
nincs kép

Elkészítés:

A hagymát finomra vágjuk, majd megfuttatjuk a vajon. Amikor üveges lesz, és pici színt is kap, akkor hozzá adjuk a tisztított, kis kockákra vágott répát, majd pár percre rá a szintén kisebbre szeletelt gombát, és egy keveset pirítjuk. Majd felöntjük annyi vízzel, vagy húslevessel, hogy ellepje.
Nem kell túl sokáig főzni, amikor a répa megpuhult benne, akkor készen is van. Elzárjuk a gázt, majd a fele gombát és répát kivesszük a levesből egy külön tálba. A másik felét leturmixoljuk 2 ek. növényi tejföl társaságában. Végül visszarakjuk a levesbe a külön szedett zöldségeket. Ha túl sűrű lenne, akkor egyszerűen felöntjük vízzel. Kóstoljuk meg, a gombalevest gyakran után kell fűszerezni, sokszor sótlan marad, bors is elkél benne több.

Megosztás a Facebook-on

Marhahús paradicsomszósszal

Hozzávalók:

  • – 1 paradicsom
  • – 1 szál újhagyma
  • – 3 kisebb szelet marhahúst
  • – bazslikom, citromlé, bazsalikomecet,
  • – mustár, só, bors,oliva olaj
nincs kép

Elkészítés:

3 kisebb szelet marhahúst (100 g) klopfoljunk ki, kenjük meg 1 teáskanál mustárral, majd sózzuk, borsozzuk meg. Hevítsünk fel egy serpenyőben 1 evőkanál olívaolajt, és a húsok mindkét oldalát süssük pirosra 5 percig. Az öntethez aprítsunk fel 1 paradicsomot és 1 szál újhagymát, szórjuk meg 1 evőkanál bazsalikommal, 1 teáskanál citromlével és 1 evőkanál bazsalikomecettel. Sóval, cayenne borssal ízesítsük. A sült marhahúst a paradicsomos öntettel tálaljuk.

Megosztás a Facebook-on

Zöldséges köles tál

Hozzávalók:

  • – 50gr köles
  • – 80gr spárga
  • – fokhagyma, újhagyma
  • – olivaolaj
  • – tojás
nincs kép

Elkészítés:

Forró sós vízben főzzünk puhára 50 g kölest és 80 g 4 cm-es darabokra vágott spárgát. Csepegtessük le a megpuhult zöldségeket.
Teflonban 1 teáskanál olívaolajon pároljunk meg 1 gerezd apróra vágott fokhagymát és 1 szál felkarikázott újhagymát.
Szórjuk rá a kölest, a spárgát, 100 ml zöldséglevet, és pároljuk néhány percig.
Egy teáskanál olívaolajon készítsünk egy tükörtojást, amelyet a kész köles, a párolt zöldségek mellett melegen tálalunk.
Sóval, borssal ízesítsük.

Megosztás a Facebook-on

Burgonyás kenyér

Hozzávalók:

  • – • 30 dkg burgonyakeményítő • 1,5 dkg burgonyapehely (vagy 10 dkg héjában főtt burgonya) • 1 csipet cukor • 3 dkg élesztő • 1 késhegynyi őrölt köménymag • 3 evőkanál étolaj • 1 tojássárgája
nincs kép

Elkészítés:

Az étolaj és a tojássárgája kivételével az összes nyersanyagot 2 dl vízzel jól összedolgozzuk, az őrölt köménnyel és sóval ízesítjük.
Ezután hozzáadjuk az étolajat és a tojássárgáját, valamint ha kell, még annyi vizet, hogy nehezen folyó, sűrű masszát kapjunk. A tésztát olajjal megkent, vagy teflonozott formába öntjük.

Meleg párás helyen kb. 1 órát kelesztjük, míg a tészta a formát kitölti. 230 fokra előmelegített sütőben, erősebb alsó fűtés mellett, kb. 40-50 percig sütjük.
Ha kihűlt a kenyér, akkor szeleteljük. Ajánlatos a későbbi fogyasztásra szánt mennyiséget hűtőben (esetleg lefagyasztva) tárolni.

Megosztás a Facebook-on

Gluténmentes lisztkeverék (muffinhoz, sütihez)

Hozzávalók:

  • – 1 és 1/4 csésze fehér cirokliszt
  • – 1 és 1/4 csésze fehér rizsliszt
  • – 1/2 csésze tápiókaliszt
  • – 1/2 tk só
  • – 2 tk útifűmaghéj
  • – 4 tk sütőpor
nincs kép

Elkészítés:

Önkelő gluténmentes lisztkeverék muffinhoz, sütihez, cupcake-hez, piskótához, és mindenféle recepthez, amelyben sütőport használunk kelesztéshez).

Megosztás a Facebook-on

Gluténmentes lisztek

Hozzávalók:

nincs kép

Elkészítés:

Mivel helyettesíthetjük a búza ,rozs, tönkölybúza–glutén-tartalmú lisztet
Kókuszliszt
Az egzotikus gyümölcsből remek liszthelyettesítőt nyerhetünk. A reszeléket magunk is megőrölhetjük kávédarálóval, de beszerezhetjük készen bioboltból is.
Mandulaliszt A hideg préseléssel előállított mandulalisztből süteményeket és kenyeret egyaránt süthetünk. A mandula nagy mennyiségben tartalmaz vasat, kalciumot, magnéziumot, cinket, foszfort, mangánt, szelént és E-vitamint.
Szezámliszt A hidegen sajtolt szezámliszt remek vas-, kalcium-, magnézium- és cinkforrás. Elsősorban sós tésztákat és rágcsálnivalókat készíthetünk belőle.
RIZSLISZT -Alkalmas levesek, főzelékek sűrítéséhez, sőt, mivel nem csomósodik, könnyebb vele dolgozni, mint a búzaliszttel. Főzött krémekhez kiváló. Sütemények készítéséhez csak korlátozottan használható. A sok tojást tartalmazó receptekhez (pl. piskóta) megfelelő, bár a végeredmény kissé száraz. Kevert tésztákhoz, muffinokhoz abban az esetben alkalmas, ha a liszt aránya nem túl magas a receptben. A sok lisztet és kevés tojást, margarint stb. tartalmazó receptek esetén nem alkalmas a búzaliszt kiváltására.
Egyik változata a barna rizsliszt. Ugyanarra alkalmas, mint a sima, fehér rizsliszt, íze nem befolyásolja az elkészített ételét.
Kelt tésztákhoz, kenyerekhez egyáltalán NEM alkalmas.
KUKORICALISZT – A réteslisztnél is sűrűbb, szemcsésebb állagú.
Használható sűrítésre, de az íze jobban érződik, mint a rizsliszté. Főzéshez is alkalmas, ha rántást készítünk belőle, csak nagyon rövid ideig pirítsuk. Enyhén édeskés, jellegzetes íze miatt ajánlatos a sós ételek fűszerezését átgondolni.
Piskótatésztát, linzertésztát és palacsintát is készítettem vele. A piskótának szép sárga színt ad, de ne süssük túl sokáig, mert túlságosan száraz lesz. Süteményekhez korlátozottan használható (a rizsliszthez hasonlóan), kelt tészták és péksütemények készítésére nem alkalmas. Nagy előnye, hogy sárga színű, így nem tűnik fel, ha a tészta nem tartalmaz tojást.
HAJDINALISZT
Magas ásványianyag-, vitamin- és rosttartalma van. Kis mennyiségben keverhetjük a gluténmentes kelt tészták, kenyerek alaplisztjéhez (1-2 evőkanálnyi hajdinaliszt 300-400g kenyérporhoz). A hajdinaliszt és egyéb őrölt magok gluténmentes kenyereinket, péksüteményeinket a teljes kiőrlésű (gluténtartalmú) termékekhez teszi hasonlóvá. Magas rosttartalma jó hatással van a bélműködésre.
A hajdinalisztből nagyon finom piskótatészta készíthető tisztán vagy kukoricakeményítővel fele-fele arányban keverve. A színe nem olyan szép sárga, mint a kukoricalisztes piskótáé, de íze és állaga messze felülmúlja azt.
melynek nagy része esszenciális. Magas ásványi anyag- és vitamintartalma miatt értékes kiegészítője étrendünknek.
LENMAGLISZT Növényi dara, kevés vízben áztatva kissé zselés állagú levet ereszt, amely erősen emlékeztet a tojásfehérjére. Ezt a „kocsonyát” szűrőn átpasszírozva tojásfehérje helyett használhatjuk vagdaltakba, fasírtokba, töltelékekbe. Habbá verni nem lehet.
Mivel a tojás fehérje végül is nem egészséges, ezzel pótolhatjuk.
KUKORICA KEMÉNYÍTŐ
Főzésnél sűrítésre alkalmas. Hideg vízzel elkeverve öntsük az ételhez. Sütemények, kelt tészták készítésére nem alkalmas, esetleg jó minőségű gluténmentes lisztkeverékekkel keverve. Az EMESE liszt tartalmazza pl.
KUKORICA LEPÉNYLISZT
Főleg előfőzött kukoricalisztet tartalmazó lisztkeverék.
A kukoricalisztnél jobb sütési tulajdonságokkal rendelkezik. Kukoricakeményítővel keverve nagyon jó palacsintát készíthetünk belőle. Egyes süteményekhez jól használható. (Szóját tartalmazhat, ezért az összetételét mindig ellenőrizzük le!)
KUKORICA DARA Gluténmentes, puliszkát készíthetünk belőle. A búzadara helyettesítésére használható pl. tejbedara, túrógombóc esetében.
Mivel a tejet nem ajánlják fogyasztásra, így azt helyettesíteni vizezett tejszínnel lehet.
BURGONYA LISZT, BURGONYAPEHELY LISZT -Főzéshez, sütéshez alkalmas, azonban csak kisebb mennyiségben, ha nem akarjuk, hogy a burgonya íze domináljon. Mártások, főzelékek, levesek sűrítéséhez jó. Kenyérfélék és kenyerek sütéséhez más lisztekkel keverve alkalmas.
Kis mennyiségben pogácsákhoz, kenyerekhez, péksüteményekhez használhatjuk. Kellemes „krumplis” ízt, és szép színt ad.

Megosztás a Facebook-on

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

VISSZAHÍVÁS KÉRÉS

DIÉTÁS RECEPTEK – GYÓGYTEÁK

Diétás receptek - Gyógyteák

GALÉRIA – KÉPEK – VIDEÓK

Vitalport - galéria - képek -videók

SZAKÉRTŐNK VÁLASZOL